NAŠE SVATBA ANEBO NAVŽDY SPOLU

"Kde bolo tam bolo, za siedmimi horami, za siedmimi dolami, žil raz jeden fešný mládenec z Pardubic a niekoľko xxx kilometrov na východ v malej dedinke dzivče počarovné..." -  jak pokračovala pohádka dále, to psát nebudu a jak pohádka skončí, to je napsáno ve hvězdách. Tento článek jsem chtěla napsat už před několika měsíci, v rozsáhlejším stylu, ale nějak to vždycky padlo. Ono vždycky všechno má svůj čas. A ten nastal a název článku říká jasně - NAŠE SVATBA anebo NAVŽDY SPOLU.


Ta skvělá událost se odehrála tak rychle, že jsem musela i zapřemýšlet nad tím, jak to vlastně vše vzniklo. Samozřejmě, začalo to žádostí o ruku. O termínu svatby jsme se nebavili, ale věděla jsem, že do roka to určitě bude. Víte, holka s východního Slovenska, tak prostě do roka a do dne se tradice drží, alespoň dle mého tak to má být. Nic jsme tedy neplánovali, zatím nic neřešili, ale dva měsíce po žádosti jsme seděli v kavárně na zahrádce a začali se o tom bavit. Přiznám se, že ani nevím kdo s tím začal. Jednoduše to přišlo tak-nějak z čistého nebe. Ještě ale předtím jsme chtěli mít svatbu při moři, dá se říct, že jsme si tím byli i jistí a vlastně jsme řešili, jak to říct rodině. Ale pak jsem byli na svatbě a změnili jsme názor. K moři můžeme vlastně kdykoliv, ale takovou "klasickou" svatbu nezažíváš kdykoliv. Protože mám větší rodinu, svatba se konala na Slovensku, v mém rodném městě, což si myslím, že bylo nejlepší rozhodnutí. Datum jsem stanovili my a to na 23.9.2017 a měli necelé dva měsíce na zařízení našeho velkého dne. Protože svatby na Slovensku jsou neuvěřitelně velkou události - místo, hudební skupina, fotograf a další je vše rezervováno už dva roky dopředu. Byla jsem velice překvapená, až trošku skeptická, zda to vše stihněme. Okolí nám říkalo, že to prostě není reální, ale na druhou stranu, nerozumím těm, co svatbu připravuji rok až dva roky dopředu. Vždyť do té doby si to člověk může i rozmyslet, ne? :-)


MÍSTO SVATBY & SVATEBNÍ OBŘAD 
Možná každá budoucí nevěsta nejvíce řeší svatební šaty, ale já jsem to měla nastaveno jinak, říkala jsem si, že určitě něco seženu. Představu jsem tak jako tak měla. Důležitým ze všeho bylo místo svatby. Na Slovensku nežiji už 12 let, takže za tu dobu se i mé rodné město změnilo, samozřejmě k lepšímu. Doopravdy Bardejov je jedno z nejhezčích měst na Slovensku, kdo tam ještě nebyl, určitě si udělejte výlet. Ať se vrátím k tomu místu. Představu jsme měli tak nějak společně jasnou. Já jsem nechtěla takovou klasickou hostinu v hospodě, či v nějaké klasické restaurace, nebo kulturním domě. Chtěli jsme svatební obřad a hostinu na jednom místě. Podmínkou byla místo ve spojení s přírodou a takový ten "útulnější" styl podniku. Navštívili jsem pár míst, ale to pravé bylo na první pohled jasné - restaurace Cactus. Místo, které nabízí vše co jsem chtěli. Nádherné prostředí z dřevěným interiérem, s nádherným přírodním posezením venku - krásné jezírko s vodopádem. Nebyla v plánu klasická slovenská svatba s vysokým počtem hostů, takže 50 lidí se do prostoru perfektně vešlo. Určitě doporučuji všemi deseti tento skvělý prostor s bonusem v podobě skvělého personálu. Důležité na svatbě je také výborné jídlo a v teto restauraci vaří bezkonkurenčně. Nemáme ani jednu výhradu. Doopravdy vše proběhlo tak, jak bylo dopředu domluveno. Nádherná zahrádka si naprosto žádala mít obřad venku v tak nádherném prostředí. I když kvůli počasí skoro venkovní obřad nedopadl, tak nakonec vše bylo jak z pohádky. V den svatby svítilo trocha sluníčko, mrholilo, pršelo, teploty nebyly letní, ale ani zimní a i navzdory všemu, vše dopadlo dle našich představ a obřad byl nádherný. Musím říct, že městský úřad v Bardejove s více početným personálem to měl krásně přichystané. Nádherný proslov, také básně, zpěv či klavír nesměl chybět. Možná se ptáte proč obřad nebyl v kostele jak to je na Sk zvykem. Já jsem věřící a pokřtěná, ale manžel křtěný není. Takže bylo by potřeba nejdříve zařídit jeho křest, pak by měla následovat předsvatební schůzka s farářem a pak by se mohl oženit. Bohužel stihnout toto do dvou měsíců nebylo reálné. Ale to ničemu nevadí, církevní obřad si můžeme udělat kdykoliv.



DEKORACE & KVĚTINY
O svatební agentuře jsme vůbec nepřemýšleli, protože bylo by to pro nás zbytečný. Obřad a hostina byly naplánované na jednom místě, dovolím si říct, že ten důležitý základ byl jasný, stačilo doladit zbytek. Protože mám šikovnou sestřenici a květiny jsou její prací i koníčkem zároveň, o květinovou výzdobu včetně svatební kytice se postarala květinová designérka Mirka. Restaurace je v přírodním stylu, květinová výzdoba byla laděná také do stejného stylu včetně dekorací, kterou jsem si přichystala a vytvořila sama.



SVATEBNÍ OBLEČENÍ 
Měsíc před svatbou jsem sehnala i šaty. Svatební salóny jsem v ČR neobjížděla, chtěla jsem si je nechat ušít, ale za šití bych platila hodně peněz, tak to nakonec bylo jinak. Je pravda, že jsem začala být tak trochu nervozní, že nemám co na sebe v takový důležitý den a našla jsem několik zahraničních web stránek, kde to na fotce vypadlo tak jak bych si přála, ale bála jsem se investovat do něčeho, co nemusí dorazit nebo dorazí, ale úplně v jiném stavu. Před svatbou jsme byli na několik dní na Slovensku vyřídit vše potřebné, tak jsem mezi schůzkami a úřady ještě navštívila dva svatební salóny, které jsem si ještě z dřívějška pamatovala, ale nenašla jsem tam to, co by mně padlo do oka. Nakonec jsem si vzpomněla, že na instagramu jsem před časem viděla fotku na modelce z nějakého salónu v Bardejove a vím, že mně ty šaty zaujaly. A bylo to jasný. Podívala jsem na figurínu v salónu, která měla šaty oblečené, zkusila jsem je a šaty sedly jako ulité.  A víte co bylo nejlepší? Ty šaty nebyly brané jako svatební ale společenské, takže cena byla neuvěřitelně přijatelná. :-) Co ještě musím vyzvednout - majitelky salónu byly ochotné, velice příjemné a jako dárek jsem ještě od nich dostala perličkový top, do kterého jsem se převlékla ve svatební večer.  Salon společenských šat In Studio doporučuji všemi deseti.
Co se týče bot, nádherné saténové boty známé z filmu Sex ve městě jsem měla vysněné už několik let. A sen se stal skutečností, mé nohy, v tento nezapomenutelný den, zdobily královsky modré ikonické lodičky od Manola Blahnika. Nápadité náušnice ladící k botám jsou značky Helena Dia.
Jako pro nevěstu jsou důležité svatební šaty, tak pro ženicha svatební oblek. Ten jsme koupili jako první ze všeho a to jsme měli velké obavy, protože manžel má silnější stehna a záda. Povedlo se to rychleji než bylo naše očekávání. Po návštěvě pár prodejem s pánským oblečením jsem vlezli to Otto Berga, kde bylo vymalováno. Do oka nám padl oblek v modré barvě, co jsme vlastně i chtěli a na postavě seděl jako šitý na míru a k této barvě jsme doladili i motýlek. Z prodejny jsme odcházeli bez váhání, spokojení a šťastní jako blechy. Košili jsem pořídili v Pietro Filipi, boty a pásek Baťa. Po mém boku v tento významný den stál rázem elegantní a charismatický muž. 




SVATEBNÍ PRSTÝNKY
Představa prstýnků byla jasná, oba jsme se shodli a věděli co chceme. Nejdříve jsem obešli několik klenotnictví, a když se nám něco líbilo, tak se vyskytl menší zádrhel, a to velikost mého prstýnku. Mám poloviční velikost, takže nejlépe by bylo udělat na míru a ne každé zlatnictví to poskytuje. Nakonec jsem dostali zlato od manželové maminky, na doporučení jsme navštívili Zlatnictví Moravec a Čipera u nás v Pardubicích a během pár minut bylo domluveno. Zlatníkovi jsme načrtli naši konkrétní vizi a dle našich návrhů vznikly originální a kvalitně zpracované svatební prstýnky. Prstýnky jsou ze žlutého zlatá, zevnitř vyrytý vzkaz a na mém prstýnku je navíc umístěn diamant. Veškerá komunikace s panem zlatníkem byla velice příjemná, i když nás tlačil čas, nebyl problém. Jedním slovem skvělá práce, kterou doporučujeme.


FOTOGRAFKA
I přesto, že to byla pro fotografku dálka, pozvání přijala naše známa fotografka Kateřina Víchová, kterou oba poznáme už několik let. Do profesionála se vyplatí investovat a Katka byla správná volba. Nebyla jenom fotografem, ale také perfektně splynula se svatebčany a stála se nedílnou součástí svatby. I díky tomu se hosté cítili příjemně, nestrojeně a na profesionálních fotkách to celkově vypadá přirozené, spontánní. Děkujeme Katce, že nám zvěčnila tyto okamžiky svatby a pořídila nezapomenutelné fotografie na celý život.


PROGRAM & HUDBA
Slovensko je známe svým folklorem, ani na naší svatbě to nesmělo chybět. Program byl stylizovaný folklorním vystoupením tzv. začepčením, v podaní folklorního souboru ze Stebníka. Celý program byl složený s několika částí. Nejdříve výstup souboru, začepčení nevěsty, nasledují otázky a slib ženicha, dále tančení s rodiči, a nakonec taneční vystoupení celého souboru a taneční kolo hostů s nevěstou. Kdo tento svatební program ještě neviděl, určitě doporučuji. Folklorní soubor ze Stebníka se o zábavu a tradici stoprocentně perfektně postaral.


A protože na světe není nic dokonalé, malá chybička se vloudila i na naší svatbě. Vše bylo naprosto skvělé, akorát docela důležitá věc nebyla perfektní a to je hudební kapela. Přiznám se, že to bylo pro nás velké zklamání, protože jsme slyšeli jejích živé vystoupení. U nás v Pardubicích hráli na zámku a jejich vystoupení bylo nádherné, neuvěřitelně příjemný zážitek, takže bez váhání jsem je oslovili a těšili se na náš velký den. Bohužel, nedokážeme dodnes pochopit proč jejich chování bylo tak šílený a to doslova. Na svatbu nepřijeli ve stejné sestavě, jak jsem si je zaplatili, což už bylo divné, protože předem nás ani nekontaktovali. To, že hlavní zpěvák byl nemocný se pochopit samozřejmě dá. Ale pokud nastane taková situace, měli by nás dopředu upozornit, předci vše se dá řešit. Bohužel jejich výkon na svatbě nebyl vůbec dle domluvy a prosit hudební skupinu o hraní na slovenské svatbě je absolutně neakceptovatelné. A celkově jejích chování bylo velice přes čáru a mohu říct, že udělali hlavně ostudu sami sobě. Tuto cimbálovou muziku Hell band stoprocentně nedoporučujeme!!!

Na závěr bych chtěla říct, že dneska je přesně rok od naší svatby a celý tento rok byl pro nás požehnáním. Nelitujeme ani jednu společnou prožitou vteřinu. Pokud nad svatbou váháte, nebo máte obavy z příprav či jiné pochybnosti, určitě je zahoďte za hlavu a skočte do toho společně. Vdávejte se, žeňte se, milujte se, protože společně prožité chvíle jsou tím nejkrásnějším zážitkem a stojí to za to. Mít v dnešní době po boku člověka, na kterého se můžete spolehnout, je jedno z největších vítězství v životě.













































Tímto článkem by chtěla za nás oba poděkovat všem, co se zúčastnili naši svatby, rodičům, celé rodině, všem hostům, všem co nám pomohli tento náš velký den připravit a zároveň věříme, že tento náš den jste si užili stejně příjemně jako my dva.

DĚKUJEME VÁM ❤️
______________________________________________________________

Svatební šaty In Studio
Náušnice HelenaDia
Svatební prstýnky dělané na zakázku Zlatnictví Moravec a Čipera
Oblek, motýlek OTTO BERG, košile PIETRO FILIPI, Boty, pásek BAŤA
Místo svatby Restaurace CACTUS
Fotografka Kateřina Víchová 
Květinová dizajnérka Mirka Jurčišinová
Svatební účes Kadeřnice Marianna Palšová Bardejov
Svatební dort Mirka Packová

Komentáře

  1. Krásný článek, krásné fotografie z překrásné svatby.
    Také si myslím, že svatba doma a mimo kostel je nejlepší volba. Nikdo to nemá příliš daleko a nikdo není příliš vázán církevními tradicemi a všichni se cítí báječně.

    OdpovědětVymazat
  2. Měli jste svatbu opravdu přenádhernou :-) moc se mi líbí modré kombo!! Nádherné fotografie :-) a musím říct, že jsi byla náádherná nevěsta.

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  3. Adrianko, byla jsi vážně dokonalá nevěsta. A manžel vypadá sympaťák. Přeji vám dlouhý společný život.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky